Opruimen? Dat is toch helemaal niet moeilijk? Dat kan toch iedereen? Denk jij hier ook zo over? Je bent niet de enige. En je hebt gelijk: opruimen is geen hogere wiskunde, maar soms kan opruimen nog een hele klus zijn. Bijvoorbeeld omdat je door de bomen het bos niet meer ziet, er te veel emotionele waarde aan hangt of een andere goede reden. Dan wil je misschien wel overzicht en rust in je huis, maar vraag je je af: waar moet ik beginnen?

 

Lees dan op je gemak verder. Ik geef je 5 tips hoe je jouw opruimklus in de startblokken zet. 

 

1. Formuleer je motivatie

 

Wat maakt dat jij wilt opruimen? Welk doel heb je voor ogen? Waar heb je last van en waar wil je vanaf? Het helpt je als je jouw motivatie helder hebt. Dan weet je waarvoor je het doet.

 

 Zoek je motivatie om speelgoed op te ruimen? Lees dan deze blog.

2. Plan opruimtijd in

 

Ja, je kunt 5 minuten per dag opruimen, maar dat zet helaas geen zoden aan de dijk. Als je echt wilt ontspullen, moet je toch minimaal een half uurtje opruimtijd inplannen. Bovendien is de kans groter dat je dan ook daadwerkelijk gaat opruimen. Je hebt een afspraak met jezelf gemaakt. Die ga je toch niet afzeggen?

 

Heb je geen zin om op te ruimen? Lees dan deze blog over zin maken.

3. Begin dichtbij

 

De Amerikaanse professional organizer Julie Morgenstern promoot haar opruimmethode ‘Van binnen naar buiten’. Je begint dan bij de dingen die je ziet in de ruimte waar je veel bent (bijvoorbeeld de bank). Is de bank naar je zin? Ga dan een meter verder: door naar de koffietafel…een kastje…de eettafel…de keuken. Zo ga je je hele huis door. Je ruimt eerst op in de kamers waar je vaak bent. Daarna ga je naar plekken waar je amper komt. Zo geniet je het meeste van je harde werk en word je automatisch gemotiveerd om door te pakken.

 

Echter, zie je hier als een berg tegenop? Kies dan een ruimte of categorie uit waar je wel zin in hebt en begin daarmee. 

4. Begin klein

 

Door dichtbij te beginnen, begin je waarschijnlijk ook met kleine projecten. Toch wil ik het nog even expliciet noemen: begin klein. Het is heerlijk om een project af te kunnen ronden. Dat is het makkelijkste als je kleine stapjes neemt. Als je je keuken wilt opruimen, haal dan niet alle kastjes en lades leeg, maar doe het plankje voor plankje, la voor la. Dan heb je er vaker de tijd voor, want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb vaker een half uurtje over dan 3 uur. Bovendien (dat vul ik maar even voor je in), denk ik dat de kans groter is dat je gaat opruimen als je maar een half uur de tijd hebt dan als je 3 uur de tijd hebt, toch? Dan heb je vast zin in andere leuke dingen.

 

Ben je nog niet overtuigd van de kracht van de kleine stap? Kijk dan onderstaand filmpje:

5. Huur een opruimcoach in

 

Ja, want dan moet je wel opruimen. Anders is het zonde van je geld. Woon je in Alphen aan den Rijn of maximaal een uur rijden? Dan beveel ik (uiteraard, ahum) mijzelf aan. Woon je verder weg? Kijk dan op de site van mijn beroepsvereniging NBPO. Daar vind je opruimcoaches/professional organizers bij jou in de buurt (ter info: dit zijn 2 termen voor hetzelfde beroep).

 

En ik realiseer het mij maar al te goed: professionele hulp inschakelen kost geld. En wellicht moet je ook nog over een hele hoge drempel van schaamte heen stappen, maar mocht je het doen: dan ben je dapper, een aanpakker en mag je trots zijn op jezelf.

 

 

Ga je zelfstandig aan de slag? Super goed! Ik hoor graag hoe het gaat.

 

Wil je mijn hulp inschakelen? Klik dan op onderstaande button. Je komt dan terecht op mijn tarieven-pagina.

 

Dat werkt zo:

 

  • Je kiest hoeveel uur je wilt inkopen
  • Hoe meer je inkoopt, hoe goedkoper het wordt
  • Vervolgens maken we telefonisch kennis en plannen we een afspraak in (van 1 tot maximaal 4 uur)
  • Tijdens de eerste afspraak vertel je over je wensen, laat je het probleem zien en gaan we – hup – aan de slag

Klinkt dat goed? Klikken maar:

Vind je de blog leuk?
Laat het anderen weten:
Facebook
Wil je nooit meer een blog missen?
Vul hieronder je gegevens in en ontvang voortaan de nieuwste blog per mail:
* indicates required

Wil je laten weten wat je van de blog vindt of heb je zelf nog een tip?

In deze blog komen affiliatie links voor. Dat kost jij niks extra’s, maar je steunt mij ermee.