Op veler verzoek: een blog over speelgoed opruimen 🙂

Wil je graag je huis weer terug? Niet meer (zo vaak) op een lego blokje stappen? En geen verdrietige kinderen meer, omdat Spiderman onvindbaar is? Volg dan onderstaand stappenplan:

 

1. Wat is je motivatie

 

Ok, je weet dat het hoog nodig tijd is om de boel op orde te krijgen, maar waarom eigenlijk? Voor iedereen is dit verschillend. Wat maakt dat jij dit gaat aanpakken? Als je dat weet, worden de volgende stappen 10x makkelijker. Heb je een beetje inspiratie nodig? Lees dan deze blog.

 

Weet je wat jouw motivatie is? Dan kan je door naar stap 2:

 

2. Verminder je speelgoedverzameling

 

Deze stap is misschien wel de moeilijkste stap.  Ja, minder speelgoed betekent dat je minder hoeft op te ruimen. Maar ja, hoe boks je dit voor elkaar? Bekijk elk speelgoed en bepaal of het aan de volgende criteria voldoet:

1. Wordt ermee gespeeld?
2. Is het passend bij de leeftijd?
3. Is het heel/compleet?
4. Geniet jij ervan als je kind ermee speelt?
5. Is het fantasierijk?
6. Is het goed voor de ontwikkeling?
7. Blijft het heel als er wild mee gespeeld wordt?

Heb je vaker met ‘ja’ geantwoord dan met ‘nee’? Dan mag het blijven en anders mag het door naar een ander kind of als het van ellende uit elkaar valt in de vuilnisbak.

Heb je na deze test nog steeds heel veel speelgoed, dan kun je een rouleerkast introduceren. Dit is een kast waar je goed speelgoed in zet, maar waar je kind even niet mee speelt. Als je na een tijdje merkt dat je kind op speelgoed uitgekeken is, ruil je het om met iets uit de rouleerkast. Dit werkt ook heel goed met voertuigen. Onze jongens hebben tientallen voertuigen, maar daar spelen ze niet tegelijk mee. Meer dan de helft bewaren we in de rouleerkast. Na een tijdje (een paar weken of zelfs maanden) ruilen we wat voertuigen om. Dan zijn ze weer – in hun beleving – als nieuw en wordt er weer volop mee gespeeld. Dat scheelt weer een ritje naar de speelgoedwinkel.

 

3. Bepaal de locatie

 

Nadat je je speelgoed hebt geselecteerd, bepaal je de locatie. Welk deel van je huis wil je ‘opofferen’ aan speelgoed?

Dit ligt er natuurlijk heel erg aan hoe groot je woont, waar jij behoefte aan hebt, misschien wel aan het aantal kinderen en of ze gezellig met elkaar spelen of hun eigen ruimte nodig hebben.

Bij het kiezen van je speelhoek heb ik de volgende 4 tips voor je:

1. Kies een plek waar je vaak bent

Kinderen spelen graag in jouw nabijheid. Een speelkamer op zolder klinkt ideaal, maar in de praktijk blijkt dat kinderen – zeker jonge kinderen – liever in jouw aanwezigheid spelen.

 

2. Kies een lichte plek

Bijvoorbeeld bij een raam. Kinderen voelen zich hier meer toe aangetrokken dan een donker hoekje.

 

3. Zorg voor ruimte

Ja, leuk, zo’n speelhoek, maar als ze hun kont niet kunnen keren, kunnen ze niet lekker spelen.

 

4. Zorg voor lege oppervlakten

Soms spelen kinderen graag op de grond en soms spelen ze liever aan een tafeltje of vensterbank. Het is dan fijn als ze meteen aan de slag kunnen en niet eerst plek hiervoor vrij hoeven te maken.

 

Wow, je bent al goed op weg! Door naar stap 4:

 

4. Categoriseer

 

Als je het fijn vindt dat je kinderen zelf hun speelgoed kunnen vinden, is categoriseren onmisbaar tijdens deze missie.

Het tijdperk ‘Gooi-alles-maar-in-de-speelgoedkist’ is voorbij. Voortaan bewaren we de bouw-dingen bij de bouw-dingen, de dieren bij de dieren, de touwtjes bij de touwtjes en de voertuigen bij de voertuigen.

Dat scheelt een hele hoop zoeken en jengelende vragen, zoals:

‘Màhààààm, waar is Chase?’

Sam was helemaal door het dolle toen hier de boel werd gecategoriseerd. Iedereen kreeg een persoonlijke rondleiding van hem:

‘Hier zijn de vliegtuigjes, hier zijn de dino’s, hier is de lego, hier…’

Dat was zo aandoenlijk om te zien.

 

5. Kies handige opbergsystemen

Ik snap helemaal dat je graag in een Instagram-huis wilt wonen, maar dat is soms niet zo praktisch. Het is prachtig als alles achter dichte kastjes zit en in VT-wonen-achtige manden of hippe, papieren zakken wordt bewaard, maar je kind vindt dat maar lastig.

Want waar is haar favoriete pop? En waar is precies dat ene lego steentje? ‘Weet je wat,’ denkt je kind: ‘ik trek alles uit de kast en kieper alle manden om, dan vind ik het wel.’ En vervolgens ben jij in rep en roer dat er zo’n rotzooi is gemaakt. Bovendien vind je het extra stom dat er niet eens mee gespeeld wordt.

Nee, nogal wiedes…je kind kon het niet vinden, dus moest hij wel zo te werk gaan.

Tja, het is wellicht niet zo Insta-waardig, maar praktisch is het wel: doorzichtige bakken. Voor lego, playmobil of iets dergelijks is het helemaal handig als de bakken laag zijn, want dan kan je alles goed overzien en heeft je kind niet de behoefte om de bak om te kieperen.

Wil je tips over knutselspullen opruimen: lees dan deze blog.

Misschien niet zo mooi, maar wel super praktisch

6. Geef het goede voorbeeld

 

Moet ik deze stap nog toelichten? Ik denk het haast niet, hè? Goed voorbeeld doet goed volgen. Als je wilt dat je kinderen de boel netjes houden, moet jij ook aan de slag. Maar dan bedoel ik niet dat je eindelijk de schuur gaat opruimen. Welnee. Ik bedoel kleine dingen: je tas, je jas, schoenen, sleutels, post. Dat soort dingen. Geef het een logisch plek en wees blij dat je alles kunt vinden, omdat het een vaste plaats in huis heeft.

 

Oeh, je bent er bijna! De laatste stap!

 

7. Maak het opruimen leuk

 

Want als er geen klap aan is, dan durf ik m’n geld er wel op in te zetten dat je kids amper meehelpen met opruimen. Maak het leuk en dwing het opruimen niet af. Zeker niet met behulp van straffen of belonen. Wil je meer tips hierover? Lees in deze blog 7 tips.

 

Ik hoop van harte dat je wat aan dit stappenplan hebt. Ik gun je een opgeruimde speelhoek, want dat daar word jij weer relaxter van en je kinderen genieten er – eerlijk waar – ook van.

 

Vind je het toch een hele klus en wil je graag mijn hulp? Dat kan. Koop een paar uurtjes in en creëer de speelplek waar je hele gezin blij mee is.

Vind je de blog leuk?
Laat het anderen weten:

Facebook

Wil je nooit meer een blog missen?
Vul hieronder je gegevens in en ontvang voortaan de nieuwste blog per mail:

Wil je laten weten wat je van de blog vindt?