Twijfel je of je Leven met wind mee van Jelle Hermus wil lezen? Lees dan vooral even verder en over een minuut of 5 kom je erachter.

Jelle Hermus – bekend van zijn inspirerende artikelen op Sochicken en free hugs – heeft weer een boek geschreven: Leven met wind mee – minder drama in je leven, meer rust in je hoofd.

 

Dit is de opvolger van bestseller Steeds leuker. Nadat hij in zijn eerste boek vooral inspirerende tips deelt over hoe je kunt omgaan met de drukke buiten wereld, is het nu tijd om advies te geven over je onrustige binnenwereld. Want, poehee, wat gaat er een hoop om in je brein.

Zoals altijd schrijft hij op een gezellige, toegankelijke manier alsof je met hem een haver latte zit te drinken in z’n favoriete koffietentje. Zodra je begint te lezen word je lekker op je gemak gesteld en heb je – zelfs tijdens een hitte golf – zin om er een dekentje bij te pakken en hete thee te drinken.

 

Maar na een paar pagina’s voelde ik een enorme teleurstelling: het boek ging over mediteren… ‘Oh, wat jammer,’ dacht ik. Ik weet namelijk al heel veel over mediteren en had gehoopt op totaal nieuwe inzichten van Jelles brein, maar helaas: ik moest het doen met nog meer info over mediteren…Ik werd er bijna opstandig:

Ja, Jelle, nou weet ik het wel dat je mediteren zo fantastisch vind. Ik doe het ook en: ‘Ja, het geeft rust,’ maar tjonge jonge, een heel boek over stil zitten en ademhalen? Beetje jammer dit…

 

Ahum – what was I wrong!

 

Want Jelle zou Jelle niet zijn als hij dit ‘uitgekauwde onderwerp’ weer geheel fris en fruitig met z’n eigen inzichten op een presenteerblaadje zou aanbieden.

 

Ik bleek dus helemaal nog niet zoveel ervan af te weten. Zo wist ik niet dat gedachten ‘scheten’ zijn. Jij wel? Ja, het is echt zo. Ze ontschieten je plotseling en er zit een luchtje aan. Het enige dat dan helpt is een raampje open zetten om de boel te luchten. En hoe vaker je dit (zitten en mediteren) doet, hoe beter je er in wordt, want – net zoals het kweken van een wasbordje – je moet er wel wat voor doen om resultaat te boeken.

 

En het resultaat is verbluffend: simpelweg door te mediteren leer je je gedachten niet zo serieus te nemen (eigenlijk is een gedachte net zo onwaar als waar). Op die manier leef je met minder drama. Dit doe je onder andere door te leren wat allemaal een gedachte is.

 

Een oordeel? Een gedachte.

Een verwachting? Een gedachte.

 

En doordat we van alles en nog wat verwachten, is de kans dat we teleurgesteld worden ontzettend groot. De kunst is om niks te verwachten. Dan kan het ook niet tegenvallen. Ja, dit is over de top moeilijk. Ga er maar eens aan staan vlak voor een vakantie, een wedstrijd of een sollicitatiegesprek, maar probeer het eens: niks verwachten. Ik ben benieuwd hoe je verrast wordt.

 

Zelfliefde

 

Uiteraard heeft mister Zelfliefde het ook over – je raadt het al – zelfliefde. Door een beetje liever te zijn voor jezelf, voel je je meteen stukken beter. Jelle schrijft:

Een toename van acceptatie leidt tot een afname van appelgebakconsumptie

Maar hoe dan? Nou, bijvoorbeeld door te beseffen dat gedachten over jezelf ook scheten zijn en net zo waar als onwaar zijn. Dus waarom kies je er dan niet voor om positief over jezelf te denken? Bijvoorbeeld:

Ik ben imperfect en tegelijkertijd helemaal goed zoals ik nu ben op dit moment

Dus hup: mediteren maar.

 

Geen tijd

 

Wat zeg je?

Ik heb geen tijd voor mediteren.

Het onverwachte en zeer positieve effect van mediteren is dat je juist tijd overhoudt.

 

Huh? Hoe werkt dat nou weer?

 

Door je gedachten bewuster waar te nemen en ze te labelen als scheten, neem je ook al je verlangens niet meer zo serieus:

 

Van wie moet jij de laatste mode dragen?

Hoezo ben je uitgekeken op je bank?

Waarom moet je een grotere tv?

 

Eigenlijk bespaard mediteren je niet alleen tijd, het levert je ook nog eens geld op! En vooral heel veel rust en dat is lekker, want een beetje drama geeft je leven kleur, maar te veel is: te veel.

Benieuwd naar het hele boek? Dat kan ik mij voorstellen. Klik op onderstaande button en bestel direct Leven met wind mee – minder drama in je leven, meer rust in je hoofd.

Of bestel hier het e-book

In deze blog komen affiliate links voor. Dat kost jou niks extra’s, maar je steunt mij er mee.

 

Vind je de blog leuk?
Laat het anderen weten:

Facebook

Wil je nooit meer een blog missen?
Vul hieronder je gegevens in en ontvang voortaan de nieuwste blog per mail:

Wil je laten weten wat je van de blog vindt?