Word je af en toe knettergek van al het speelgoed dat in huis slingert? Tuurlijk, je kinderen spelen er lekker mee, maar tjonge: wat een zooi overal. En je kinderen staan vast niet vooraan als het opruimtijd is. Vandaar dat ik graag 7 tips met je deel over: opruimen met kinderen.

 

1. Geef het goede voorbeeld

 

Ja, want als jij het niet doet…waarom moeten je kinderen het dan wel doen? Ruim je eigen spullen op na gebruik. Geef alles een vaste plek (ook je telefoon, want hoe vaak per dag loop je daarnaar te zoeken???) en gooi of geef weg wat je niet meer gebruikt.

 

Doe dit vooral met een positieve vibe. Als je het mokkend doet, dan heeft het niet zoveel zin, maar dat snap je natuurlijk wel.

 

2. Bied minder speelgoed aan

 

Hoe minder speelgoed er is, hoe minder er opgeruimd hoeft te worden. Soms lijkt het alsof kinderen heel veel speelgoed nodig hebben, omdat ze anders verveelt raken (oeh, stel je voor…) of omdat ze van alles en nog wat nodig hebben voor hun spel en hun ontwikkeling. Maar dit is allemaal onzin. Hoe minder ze hebben, hoe meer fantasie ze moeten gebruiken, hoe dieper ze in hun spel verwikkeld raken, hoe meer zij zich ontwikkelen. Ja, echt, kijk maar hoe het bij jezelf werkt: stel je moet een verslag schrijven en het moet vanmiddag af. Werk je dan beter in een kantoorruin aan een bureau vol met stapels post, to-do-lijstjes, een piepende telefoon en een printer? Of in een rustige kamer aan een bureau met daarop alleen een computer, een notitieblokje en een pen?

 

Heb je heel veel speelgoed waar daadwerkelijk mee gespeeld wordt? Dan raad ik je aan om een rouleerkast te creëren. Dat is een kast (of een plank) waar je speelgoed bewaard dat nog leuk is, maar dat te veel is om aan te bieden. Ruil het over een paar weken om met het speelgoed waar ze nu mee spelen en het voelt voor hen als nieuw.

 

Sam versprak zich zelfs een keertje nadat we weer speelgoed hadden gerouleerd:

‘Sam, kom je aan tafel?’

‘Nee! Ik wil nog met m’n nieuwe, uh, oude, autootjes spelen!’

 

3. Geef alles – maar dan ook echt alles – een vaste opbergplek

 

Opruimen is een hele klus als speelgoed geen vaste plek heeft. Waar moet je kind het dan opbergen? Staat hij daar, met z’n goede bedoelingen niet wetend waar z’n dino opgeborgen moet worden.

 

Geef daarom alles – maar dan ook echt alles – een vaste plek. Bewaar speelgoed op categorie: voertuigen bij de voertuigen, poppen bij de poppen en knutselspullen bij de knutselspullen. Zo weet je kind precies waar alles hoort en kan hij beter helpen met opruimen.

4. Gebruik kindvriendelijke opbergsystemen

 

Bijvoorbeeld doorzichtige, lage bakken, zodat je goed kan zien wat erin zit. Ik weet het: het is niet heel erg VTwonen, maar wil je een opgeruimd huis of een huis uit een tijdschrift? Het is ook handig als je kind zelf een opbergsysteem kan openmaken en dichtmaken en niet jouw hulp daarbij nodig heeft. En bewaar het op ooghoogte (of nog lager) van je kind. Het is wel zo handig als hij overal bij kan: hoe zelfstandiger hij ermee om kan gaan, hoe beter!

Wij hebben (onder andere) 6 tot 8 bakken (afhankelijk van de speelinteresse van Sam en Rik) naast onze bank staan. Ze kunnen het speelgoed zien, zelf pakken en de hoeveelheid is ook beperkt. Bovendien kun je de bakken makkelijk meenemen, bijvoorbeeld als ze ermee in de keuken, in de tuin of op hun kamer willen spelen.

 

5. Zorg dat er ruimte over is

 

Prop niet de opbergsystemen bomvol, maar laat minimaal 20% ruimte over. Dat ruimt een stuk makkelijker op. Anders zit je iedere dag te passen en te meten: ‘Grr…gisteren paste het nog…misschien als ik dit draai…’ Wat onhandig. Houd liever wat ruimte over en dan gooi je zo de auto’s van een afstandje in de bak. Veel leuker. En sneller!

 

6. Stop met belonen en straffen

 

Tja, het klinkt alsof het werkt: je kind belonen als hij iets goed heeft gedaan en straffen als hij iets niet goed heeft gedaan. Het werkt ook wel…op de korte termijn. Niet op de lange termijn en dat is wat je, denk ik, wel wilt. Tenzij je iedere dag weer iets wil verzinnen waar je je kind mee kunt belonen of je hem kunt straffen. Nog niet overtuigd? Lees dan dit artikel.

 

Ok…niet straffen en belonen…maar wat dan wel? Dat ligt een beetje aan de leeftijd van je kind. Hoe ouder hij is, hoe meer je kunt uitleggen:

Fijn, hè?…
…Dat je nu weer ruimte hebt om te spelen?
…Dat je speelgoed weer kunt vinden?
…Dat alles bij elkaar ligt?

Of leg uit dat het belangrijk is om zorgvuldig met je spullen om te gaan anders raakt het kwijt of gaat het kapot.

Je hoeft je kind niet eens een compliment te geven voor het opruimen. Je kan hem wel bedanken voor z’n hulp. Kan je het toch niet laten? Zeg dan niet: ‘Goed gedaan!’ Maar: ‘Wat heb jij … goed opgeruimd.

En in plaats van straffen, kun je wel consequenties bieden:

‘Tja, als je niet helpt met opruimen, dan is er minder tijd voor een verhaaltje straks.’ 

Of:

‘Ik snap dat je opruimen niet zo leuk vindt, maar dan kan je morgen niet met … (invullen wat opgeruimd moet worden) spelen, want ik vind het niet leuk om alles in m’n eentje op te ruimen. Snap je dat?’ 

 

7. Maak er een feestje van

 

En tenslotte wil ik je vooral aanraden om er een feestje van te maken: maak het leuk en gezellig. Bedenk manieren om er een feestje van te maken:

 

  • Zet een muziekje aan
  • Vraag wat hij wel op wil ruimen en plaag hem dan dat jij dat wil ‘ren’ er alvast naartoe
  • Vraag welke kleur hij wil opruimen
  • Daag hem uit om zoveel mogelijk speelgoed in 1x te dragen
  • Doe het hinkelend
  • Ruim om en om op met je ogen dicht (en help elkaar door de kamer)
  • Probeer (mits het speelgoed het toelaat) het van een afstandje in de bak te gooien
  • Doe een race tegen de klok (niet tegen elkaar)
  • Ruim alles op dat met de letter ‘A’ begint
  • Of bedenk zelf iets leuks 🙂

 

Bonus tip!

 

Bereid ze voor op het opruimen. Niets is zo irritant dan dat je lekker in je spel zit, helemaal opgaat in je eigen fantasie en dat papa of mama zegt: ‘Nu stoppen, we gaan opruimen.’ Ik kan me voorstellen dat je kind dan denkt: ‘NEE! Ik ben bezig!’

 

Vertel je kind een paar minuten van tevoren dat het straks opruimtijd is. Je kan ook afspreken wat je kind nog even kan doen: het afmaken, of iets nog ..x doen, zoveel blokjes nog of een tijd. Soms werkt het ook om een timer te zetten. Dat is een kwestie van uitproberen.

 

Heel veel plezier met het opruimen van speelgoed met je kinderen. Laat me vooral weten of je iets aan deze tips hebt gehad.

 

Of klik dan op de onderstaande button als je interesse hebt in de dienst speelgoed ordenen.

Vind je de blog leuk?
Laat het anderen weten:

Facebook

Wil je nooit meer een blog missen?
Vul hieronder je gegevens in en ontvang voortaan de nieuwste blog per mail:

Wil je laten weten wat je van de blog vindt?