Hoe ziet jouw kledingkast eruit? Ben je er blij mee? Of denk je iedere ochtend: ‘Wat zal ik nu weer aantrekken?’ ‘Oh, dit is gekreukt.’ ‘Dit is niet meer in de mode.’ ‘Hmm, dit was echt een miskoop.’ Dan is het de hoogste tijd om je kledingkast beter te organiseren. Dit kun je doen aan de hand van een eenvoudig 3-stappenplan.

 

Stap 1 – Motivatie

 

Net als bij het stappenplan om speelgoed op te ruimen, is het bij het opruimen van je kledingkast aan te raden om te achterhalen wat je motivatie is om aan de slag te gaan.

Wil je:

5

 Meer overzicht in je kledingkast?

5

Minder gekreukte kleren?

5

Alleen maar kleren waar je blij van wordt?

5

Geen miskopen meer?

5

Duurzamer leven?

5

Minder geld uitgeven aan kleding?

5

Of iets heel anders?

 

Wat het ook mag zijn, de klus is makkelijker als je je motivatie helder hebt. Vind je dit lastig? Beantwoord dan onderstaande vragen:

5

Wat is het voordeel om je kledingkast niet te veranderen?

5

Wat is het nadeel om je kledingkast niet te veranderen?

5

Wat is het nadeel om je kledingkast wel te veranderen?

5

Wat is het voordeel om je kledingkast wel te veranderen?

 

Stap 2 – Sorteren

 

De queen van kleding opruimen is toch wel Marie Kondo. Deze opruimgoeroe adviseert om – als je je huis wilt opruimen – te beginnen bij je kleding. Waarom? Omdat dit voor de meesten een eenvoudige categorie is. Je traint op deze manier je ‘opruimspier’ (ja, volgens miss Marie bestaat deze spier echt), je hebt snel resultaat en je wordt er blij van.

Genoeg redenen om te beginnen bij je kleding. Maar hoe? Er zijn grofweg 2 verschillende methodieken en ik raad je aan de methode te kiezen die jou het meeste aanspreekt.

 

Methode 1 – De KonMari methode

 

Voor deze methode heb je minimaal een dagdeel nodig:

5

Gooi al je kleding op een hoop

5

Pak ieder item stuk voor stuk vast

5

Voel of je er blij van wordt

5

Ja? Bewaar het

5

Nee? Bedank het kledingstuk en doneer het aan een goed doel

5

Categoriseer de kledingstukken

5

Vouw alles op de KonMari manier (zie stap 3)

 

 

Methode 2 – De kleine stap methode

 

Deze methode is vooral handig als je niet zoveel tijd hebt en gaat als volgt:

5

Leg of hang alles op categorie in je kledingkast 

5

Iedere keer als je kleding uitkiest om aan te trekken, begin je bij het hanggedeelte aan de linkerkant met kiezen, bij een stapel van onder naar boven en mocht je verticaal vouwen (waarover later meer) van achteraan naar vooraan

5

Je spreekt met jezelf af dat je het eerste leuke item dat je op deze manier tegenkomt aantrekt

5

Iedere keer als je schone was terug legt in de kast doe je dat bij het hanggedeelte aan de rechterkant, bij een stapel bovenop en als je verticaal vouwt vooraan

5

Op deze manier sorteer je niet op kleur, maar van gedragen naar niet gedragen

5

Als je dit een paar weken hebt gedaan, vind je links, onderop en achteraan de items die je niet of amper draagt

5

Deze kledingstukken kun je doneren aan een goed doel

 

Weet je niet zeker of je iets weg wilt doen? Doe het dan een dagje aan, dan kom je er snel genoeg achter. Dat geldt zowel voor de KonMari methode als de Stapje voor stapje methode.

 

Stap 3 – Vouwen als Marie Kondo

 

Hoppa – je bent al bij de laatste stap! Nu je een selectie hebt gemaakt van je favoriete kleding, wil je deze natuurlijk ook mooi houden. Het allermakkelijkste is om – mocht je de ruimte hebben – alles op te hangen. Dat scheelt vouwtijd en kreukels.

 

Heb je niet een Paris-Hilton-achtige inloopkast? Dan is netjes vouwen de manier om overzicht te houden. Een aparte, maar van harte aanbevolen manier is: verticaal vouwen. Je vouwt alles (onderbroeken, sokken, hemdjes, shirtjes, broeken, truien, jurkjes, noem maar op) dusdanig dat het rechtop in de la staat.

 

Het grootste voordeel van verticaal vouwen is dat je in een la al je kleding ziet. Heb je alleen maar planken? Dan kan je hier dozen op zetten en creëer je hetzelfde effect. In onderstaand filmpje leer je hoe je een t-shirt verticaal vouwt:

 

 

Het komt er op neer dat je een rechthoek van je kleding vouwt en het (meestal) daarna in 3-en vouwt. Dit ligt ook een beetje aan de hoogte van je la of doos. Op YouTube vind je nog veel meer vouw-tutorials.

 

Veel plezier!

 

Welke methode je ook kiest, ik wens je vooral veel plezier bij het opruimen van je kleding. En geniet van het resultaat!

 

Wil je hier graag hulp bij, bijvoorbeeld bij het maken van de keuzes, het leren vouwen of het praktisch indelen van je kast? Klik dan op onderstaande button en koop uren in. Dit kan al vanaf 1 uur. Hoe meer je inkoopt, hoe voordeliger het wordt.

Wil je nog meer weten over de KonMari methode?

Lees dan deze blog, kijk ‘Tidying up with Marie Kondo’ op Netflix, of lees Spark joy van Marie Kondo.

 

Vind je de blog leuk?
Laat het anderen weten:

Facebook

Wil je nooit meer een blog missen?
Vul hieronder je gegevens in en ontvang voortaan de nieuwste blog per mail:

Wil je laten weten wat je van de blog vindt?