Vind je het moeilijk om keuzes te maken in de categorie speelgoed? Waar spelen kinderen graag en langdurig mee? En wat kan weg? Ik heb een lijstje voor je gemaakt met 7 soorten minder aantrekkelijk speelgoed. Bij deze heb je toestemming om het weg te doen 🙂 

 

Opmerking

Je mag alleen speelgoed zonder overleg weg doen als je kinderen 3 jaar of jonger zijn. Zijn ze ouder? Dan raad ik je aan om met hen te overleggen. Je kan het speelgoed ook (tijdelijk) opbergen en ervaren of het gemist wordt.

Ben je gescheiden of heb je een samengesteld gezin? Dan doe je er goed aan om samen met je ex of nieuwe partner beslissingen te nemen. Anders ben ik bang dat er ruzie ontstaat en er verwijten worden gemaakt.

Heb je hier hulp bij nodig? Dan coach ik jullie gezin graag met geduld, respect en een oplossingsgerichte focus.

 

 

1. Kapot speelgoed

 

Is het speelgoed kapot en niet meer te maken? Of is het incompleet? Dan mag het weg. Misschien speelt je kind er af en toe nog mee, maar ondertussen baalt hij/zij dat het niet meer is zoals het was. Geen leuk gevoel, dus weg ermee.

 

2. Irritant speelgoed

 

Irritant speelgoed mag ook – hupsakee – weg. Wat irritant is, is voor iedereen verschillend, maar als jij je er aan ergert, om wat voor reden dan ook (het maakt te veel lawaai, het valt steeds uit elkaar, je kind heeft voortdurend jouw hulp nodig bij het spelen), dan mag het door naar een ander kind. Bij voorkeur met een mama/papa die er minder moeite mee heeft.

 

3. Agressief speelgoed

 

Alles wat met vechten te maken heeft, is niet gezellig, vind ik. Bovendien: je kind wordt hier niet echt aardiger van, dus ook dit speelgoed kan door naar een ander.

 

4. Passief speelgoed

 

Speelgoed dat zelf speelt en waar je kind alleen maar naar hoeft te kijken (meestal zit hier een batterij in), is binnen de kortste keren saai. Je kind wil zelf spelen en wil niet alleen maar op een knopje drukken. Bovendien moet je met elektronisch speelgoed über voorzichtig spelen. Daar is de lol snel vanaf, want als je kinderen een beetje op die van mij lijken, willen ze er wild mee omgaan. En ook al belooft dochter- of zoonlief dat dit echt het aller-super-coolste-gaafste ding is dat ooit gemaakt is…geloof mij…na een week ligt dit aller-super-coolste-gaafste ding gewoon in de hoek bij de andere aller-super-coolste-gaafste dingen waar niet meer mee gespeeld wordt…

 

5. Te makkelijk speelgoed

 

Heb je nog steeds babyspeeltjes terwijl je kind al een peuter is? Of misschien wel nog ouder? En heb je geen gezinsuitbreiding in de planning staan? Dan kunnen de babyspeeltjes weg. Ook als je af en toe een baby op bezoek krijgt. Baby’s vermaken zich wel met iets anders. Daar hoef jij niet een voorraadje speelgoed-waar-nooit-mee-gespeeld voor aan te leggen.

 

6. Hype gevoelig speelgoed

 

De laatste categorie van minder goed speelgoed is hype gevoelig speelgoed. Dit is echt zonde van je geld, want hype gevoelig speelgoed is niet meer leuk zodra de hype voorbij is. En dan zit jij mooi met de hele collectie Paw Patrols.

Ik geef toe, dit is wel een lastige want alle vriendjes en vriendinnetjes hebben wel alle My Little Pony’s of Dinotrucks. Mijn kinderen hebben ook wel een paar dingen van een tv-serie, maar niet de hele serie, want op een gegeven moment vinden ze het – wat ze eerst fantastisch vonden en waar ze niet op uitgekeken raakten – iets voor baby’s. Tja, daar zit je dan met alle Rescuebots…

 

7. Te groot of juist te klein speelgoed

 

Ik weet het, kinderen vermaken zich kostelijk met enorme poppenhuizen, tipi tenten en ander groots vermaak. Als je hier ruimte voor hebt: top! Laat het vooral staan. Echter, is het een sta in de weg? Maar wordt er wel mee gespeeld? Dan is het advies om er plaats voor te maken. Zo niet? Dan mag het weg.

Of is het speelgoed juist te klein? Is je kind het voortdurend kwijt? En ben je uren op zoek naar dat kleine, doorzichtige, onvindbare ding? Of is de fijne motoriek nog niet zo ontwikkelt dat je kind er wat mee kan? Of is het zelfs gevaarlijk, omdat je kind erin kan stikken? Dat zijn allemaal goede redenen om afscheid te nemen van dit ieni mini speelgoed.

 

Maar wat dan wel?

 

Alles wat heel is, waar jij je niet aan stoort, waar je kind actief mee kan spelen, wat past bij de leeftijd en liever niet gekoppeld is aan een hype, trend of tv-serie.

 

Kies fantasierijk, degelijk speelgoed, zoals:

 

Blokken, duplo, lego, playmobyl, K’nex, kapla, tomtect, poppen, dieren, verkleedspullen, dekens, sjaals, de gymnastiekmat van Ikea, een wobbel, knutselspullen, klei, zand, de regenboog van Grimm (duur, dat geef ik toe, maar zoek even op Pinterest en dan zie je de eindeloze mogelijkheden) of een Magic Puzzle (zie foto). Als m’n jongens ergens mee willen spelen, maar we hebben het niet, kunnen ze het vaak wel met de Magic Puzzle oplossen.

Wat ook heel goed werkt, en leuk is voor de afwisseling, zijn: verpakkingen. Denk aan dozen, flessen, dopjes, bubbeltjes plastic, glazen potjes.

 

Of ga er vaker op uit. Bijvoorbeeld naar een speeltuin, kinderboerderij of trek de natuur in. En houd open dagen in de gaten. Deze zijn vaak heel leuk voor kinderen.

 

Ben je nog op zoek naar motivatie om speelgoed op te ruimen? Lees dan deze blog. 

 

Lees hier op je gemak het stappenplan om speelgoed op te ruimen nog eens rustig na.

 

Of ben je op zoek naar tips om je kinderen aan het opruimen te krijgen? Lees dan vooral deze blog.

Wil je graag mijn hulp bij het opruimen van de speelgoed-bende? Dan help ik je graag, want ik gun ieder gezin een rustige omgeving, waar lekker gespeeld wordt en waar opruimen een makkie is.

Vind je de blog leuk?
Laat het anderen weten:
Facebook
Wil je nooit meer een blog missen?
Vul hieronder je gegevens in en ontvang voortaan de nieuwste blog per mail:
Wil je laten weten wat je van de blog vindt?
 

In deze blog komen affiliatie links voor. Dat kost jij niks extra’s, maar je steunt mij ermee.