Ja, je weet het…je moet nodig opruimen, maar…je hebt geen zin. Herkenbaar? Daarom heb ik maar liefst 25 tips (in willekeurige volgorde) voor jou op een rijtje gezet om zin te maken. Welke tip brengt jou in actie?

 

Schrijf op wat je wilt opruimen

Ieder plankje, ieder kastje, elke ruimte. En als je het daadwerkelijk hebt opgeruimd, kun je het allemaal afvinken. Dat geeft een goed gevoel.

Trek makkelijke kleding aan

Wil je meer opruimen dan alleen de eettafel? Trek dan comfortabele kleding aan. Zo beweeg je als een vlinder door je huis 🙂

Zet een lekker muziekje aan

Maak er je eigen opruimfeestje van. Lekker dansen. Meezingen mag ook. Whatever makes you happy 🙂

Geef jezelf een deadline

Het is zo lastig als je alle tijd van de wereld hebt, om je ergens toe te zetten. Geef daarom jezelf een realistische deadline en spreek met jezelf af dat je je er aan houdt. Of vraag een ander om de deadline in de gaten te houden. Zo creëer je voor jezelf een stok achter de deur.

Zet een timer

Kies hoe lang je wilt opruimen: 5 minuten? 10 minuten? Een half uur? Een uur? Kies een periode die jij kunt volhouden en ga ervoor.

Beloon jezelf

Soms is het gewoon fijn om jezelf te belonen nadat je iets vervelends of lastigs hebt gedaan. Bedenk voor jezelf een beloning die in verhouding staat tot de klus: 10 minuten opgeruimd? Half uurtje lezen op de bank. Een uur opgeruimd? Een boswandeling met je hond. Waar zou jij je mee belonen?

Laat je niet afleiden

Overal is afleiding en je telefoon is wel de ergste boosdoener. Ben je net lekker aan het opruimen…krijg je een Whatsappje en beland je in een gezellig app-gesprek. Leuk, maar ondertussen staat de inhoud van je voorraadkast op tafel en heb je straks geen tijd meer om het netjes terug te zetten. Zet daarom je telefoon op vliegtuigmodus, kan je ook niet stiekem Facebook checken.

Slik de kikker

Ken je deze uitspraak? Doe als eerste waar je de minste zin in hebt. Dan heb je dat gehad en is die last van je schouders. Je moet even doorbijten, maar daarna ben je blij dat je het gedaan hebt.

Formuleer je motivatie

Als je weet waarom je iets wilt doen, is het makkelijker om je ertoe te zetten. Wat levert een opgeruimde kamer jou op? Schrijf het desnoods op en schroom niet om je in te houden. Hoe meer redenen, hoe beter.

Doe wat eerder al goed werkte

Heb je al eerder met dit bijltje gehakt? Hoe heb je het toen aangepakt? Werkte dat? Doe het dan nog een keer.

Doe het samen

Bijvoorbeeld met je moeder, dochter, buurvrouw, vriendin, partner of kinderen. Dat is wel zo gezellig.

Deel de klus op in eenvoudige, kleine taken

En voer de taken stap voor stap uit. Heb je er nog geen zin in? Verzin een nog kleinere taak, want met kleine stapjes kom je er ook. Leve de kleine stap!

Fake it, till you make it!

Zeg tegen je hersenen dat je zin hebt in opruimen (ook al heb je dat niet) en forceer een lach op je gezicht. Je hersenen trappen hierin. Zij maken geen onderscheid tussen waarheid en kletskoek. Ze denken: ‘Wat? Iemand heeft zin in opruimen? Hup, adrenaline aanmaken! Nu meteen!’

Begin op een plek waar je veel bent

Zo geniet je meteen van het resultaat. Je krijgt weer overzicht en ruimte. Bovendien werkt het ook nog eens aanstekelijk: ‘Hmmm, nu ik zo blij word van deze opgeruimde tafel…heb ik zowaar zin om deze kast op te ruimen…’

Teken hoe jij de ruimte of een bepaalde kast wilt hebben

Welke categorie moet waar? Heb je daar plek voor? Wat moet weg. Je hoeft hiervoor niet eens in actie te komen. Pak een schetsboek en een potlood en ontwerp er op los. Dit is helemaal ideaal als je je werkkamer opnieuw wilt inrichten, je kledingkast of ruimte wilt maken voor je (nieuwe) hobby.

Zorg goed voor jezelf

Opruimen kost energie. Als je moe, lamlendig en/of gestrest bent, kan ik mij heel goed voorstellen dat opruimen geen prioriteit is. Zorg daarom goed voor jezelf: eet gezond, drink voldoende water, slaap voldoende, neem tijd om te ontspannen, ga elke dag naar buiten, sport 2 tot 3 keer per week matig intensief en spreek regelmatig af met vrienden en/of familie. 

Ruim iets groots op

Kijk, dat zet meteen zoden aan de dijk. What’s next? 

Ga mediteren

Door meditatie krijg je rust, positieve energie en je voelt waar je aandacht aan wilt geven. Misschien wel aan ontspullen? Jelle Hermus kan je hier nog veel meer over vertellen op zijn site sochicken.nl en in zijn boek Leven met wind mee

Trakteer jezelf eerst op een kopje koffie

Of thee. Wat je wilt. Neem de tijd, geniet ervan en spreek met jezelf af dat je gaat starten met opruimen, zodra het op is. 

Kies iets makkelijks

Dat kost over het algemeen niet zoveel tijd en je hoeft niet enorm na te denken, denk bijvoorbeeld aan een kledingkast, je schoenen of de voorraadkast. 

Zet een doos neer in de garage of iets dergelijks

Kom je in je huis iets tegen dat weg kan, maar te goed is voor de vuilnisbak? Doe het in de doos. Doos vol? Op naar de Kringloop. 

Maak een ander blij

Kom je in huis iets tegen dat je zelf niet meer nodig hebt, maar iemand anders wel? Maak diegene er blij mee. Let op: maak het de ander wel gemakkelijk om jouw spullen te weigeren, want misschien is hij/zij ook wel lekker aan het ontspullen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Doe ermee wat je wil, ik heb het niet meer nodig.’  

Blijf lekker op de bank zitten, doe je ogen dicht en visualiseer een opgeruimde kamer

Ga hier helemaal op los. Fantaseer zo levendig, dat je pardoes zin krijgt om je visualisatie werkelijkheid te maken. Goed bezig!

Maak van opruimen een automatisme

Doe het niet alleen als je er zin in en tijd voor hebt, maar gewoon iedere ochtend en iedere avond. Op die manier houd je het bij en kost het je slechts 5 tot 10 minuten per keer. 

Huur een opruimcoach in

Dat is toch wel de allerbeste tip, haha. Grapje, natuurlijk, maar…in iedere grap zit een kern van waarheid. Samen gaan we op zoek naar jouw persoonlijke motivatie en een opruimmethode die voor jou werkt. Bovendien ben ik een stok achter de deur. Dus mochten alle voorgaande tips je niet in beweging krijgen…je weet me te vinden 🙂 

 

Dat waren maar liefst 25 tips om zin te krijgen in opruimen. Welke tip spreekt jou het meeste aan? Of heb je zelf nog een suggestie? Laat het mij weten. Dan zet ik je tip erbij.

 

Spreekt de laatste tip jou het meeste aan? Klik dan op onderstaande button.

Vind je de blog leuk?
Laat het anderen weten:
Facebook
Wil je nooit meer een blog missen?
Vul hieronder je gegevens in en ontvang voortaan de nieuwste blog per mail:
* indicates required

Wil je laten weten wat je van de blog vindt of heb je zelf nog een tip?

In deze blog komen affiliatie links voor. Dat kost jij niks extra’s, maar je steunt mij ermee.